1) هنگام درس خواندن، کاغذ و خودکاری کنار دستتان بگذارید و فکرهایی را که به ذهنتان میرسد و مزاحم درس خواندتان میشود، یادداشت کنید. با این کار دیگر نگران فراموش کردن کارها و ایدهها نیستید و به خودتان یادآوری میکنید درست است که این کارها به اندازهای مهم هستند که آنها را یادداشت کنید و بعداً برایشان کاری انجام دهید، امّا آنقدر مهم نیستند که به خاطرشان درس خواندن را متوقّف کنید.
2) سعی کنید هدف مشخّصی را معیّن کنید که در هر بار درس خواندن، به آن برسید. این کار کمک میکند توجّهتان را به کار مشخّصی که در دست دارید، معطوف کنید. همچنین این کار بازخوردی از پیشرفت، به شما میدهد.
3) به این فکر نکنید که: «باید همهچیز کامل باشد.» این شعار را در ذهن داشته باشید که: «با شرایطی که دارم، بیشترین تلاش خود را خواهم کرد.»
4) سعی کنید جای خاصّی را برای درس خواندن انتخاب کنید که وسایل حواس پرتکنی، مثل رادیو و تلویزیون در آن نباشد.
5) محلّ درس خواندن خود را تمیز و مرتّب نگه دارید و سعی کنید از آن فقط برای درس خواندن استفاده کنید. این کار حواسپرتی را کاهش میدهد و کمک میکند راحتتر به حالت تمرکز دست یابید.
6) درس خواندن را در دورههای زمانی محدود انجام دهید تا بدانید به زودی نقطهی پایان فرا میرسد. بیوقفه درس خواندن، طوری که به نظر می رسد نقطهی پایانی وجود ندارد، سختتر است.
7) همهی کتابها، جزوهها و کتابهای کمک درسیتان را کنار دستتان بگذارید. اگر لازم باشد برای آنها از جایتان بلند شوید یا مدّتی دنبالشان بگردید، حواستان بیشتر پرت میشود.
8) با همکلاسیهایتان راجع به درسخواندنتان صحبت کنید. با بحث کردن دربارهی مطالب مهمّ درس، ذهنیّت معقولی دربارهی مسائل مهمّ درس و سؤالهایی پیدا میکنید که بیشتر ممکن است در امتحان بیایند. این کار همچنین فرصت ایدهآلی است برای آشنایی با نظرات دیگران؛ درس خواندن گروهی، راه بینظیری برای مطالعهی فعّال است.
9) گاهی اوقات دانشآموزان و دانشجویان، از وضعیت جزوههای خود راضی نیستند و جزوهی دیگران را قرض میگیرند تا مال خودشان را کامل کنند. یادتان باشد همیشه جزوههایتان را بر اساس تاریخ، مرتّب کنید و موضوع اصلی درس را بیابید. وقتی جزوه مینویسید، حاشیهی آن را خالی بگذارید تا بعداً بتوانید سوالها، توضیحها و کلمات کلیدی را که به ذهنتان میرسد، کنار آن بنویسید. همچنین نباید تا آخر سال صبر کنید تا متوجِّه شوید جزوههایتان ناقص است. هر هفته جزوههایتان را مرور کنید. اگر لازم بود آنها را کامل کنید و قسمتهایی را که نمیفهمید، از معلّم یا استاد بپرسید.
چگونه بهتر تمرکز کنیم؟
چکیده: بسیاری از دانش آموزان از عدم تمرکز در هنگام مطالعه شکایت دارند. آنها فکر می کنند قدرت تمرکز یک استعداد ذاتی است که برخی انسانها فاقد آن هستند؛ اما حقیقت این است که با انجام تعدادی تمرین ساده می توان قدرت تمرکز را چند برابر کرد. در این مقاله قصد داریم شما را با تعدادی از این تمرینها آشنا کنیم.
برای یادگیری تمرکز در ابتدا باید مکان آرامی را بیابید که در آن کسی مزاحم شما نشود؛ سپس بر روی زمین و یا یک صندلی راحتی بنشینید. نفس عمیقی بکشید و بدن خود را به حالت آزاد و رها نگهدارید. سعی کنید تمام عضلات خود را آزاد و شل کنید. اکنون می توانید به انجام تمرینها بپردازید. قبل از انجام تمرینات به نکات زیر توجه کنید:
- با اولین تمرین شروع کنید و هر روز آن را تکرار کنید تا اینکه به انجام آن مسلط شوید و قادر باشید برای مدت 5 دقیقه به چیز دیگری غیر از آن فکر نکنید.
- با خودتان رو راست باشید و هنگامی که مطمئن شدید تمرین اول را با تمرکز کامل و به درستی انجام دادهاید، به انجام تمرین بعدی بپردازید.
- زمانبندی خاصی برای انجام این تمرینها پیشنهاد نمی شود، چون اگر به شما گفته شود که باید در مدت یک هفته تمرینی را تکمیل کنید و به آن مسلط شوید و شما از عهده این کار بر نیایید، ممکن است ناامید شوید و یا گاهی ممکن است برای به پایان رساندن تمرین در زمان تعیین شده، آن را بطور کامل و صحیح انجام ندهید. بخاطر بسپارید که گاه روزها، هفتهها و حتی ماهها تمرین مستمر لازم است تا به این مهارتها مسلط شوید.
- هنگام انجام تمرینها به چیز دیگری فکر نکنید. دقت کنید که به رویا فرو نروید و خواب آلوده نباشید و هنگامیکه احساس می کنید فکرتان به مسائل دیگر مشغول شده، تمرین را متوقف کنید.
- وقتی که در انجام این تمرینها مهارت پیدا کردید، می توانید مدت آن را بیشتر کنید و یا دو بار در روز به انجام آن بپردازید، اما در ابتدا سعی نکنید که بیش از اندازه تمرین کنید. ممکن است فکر کنید که تمرینها بسیار ساده و آسان هستند و بخواهید تمام آنها را در یک زمان انجام دهید. اما توصیه ما به شما این است که به تدریج پیش بروید و ذهن خود را خسته نکنید تا به نتیجه بهتری دست یابید.
- به خاطر داشته باشید که افراد مختلف دارای قدرت تمرکز متفاوتی هستند. برخی افراد دارای قدرت تمرکز بالاتر و برخی ( دارای قدرت تمرکز ) پایین تری می باشند. مهم نیست که شما قدرت تمرکز کمی دارید، مهم این است که می توانید آن را تقویت کنید و برای این کار نیاز به استعداد خاصی ندارید. تقویت این مهارت تنها بستگی به میزان ممارست شما در انجام این تمرینات دارد. کافی است روزی 10 دقیقه برای این کار وقت صرف کنید. در پایان، بعد از گذشت زمانی شما قادر خواهید بود که در زمانها و مکانها و شرایط گوناگون بر کارها و مطالعات خود تمرکز داشته باشید. می دانید این به چه معنی است؟ توانایی تمرکز کردن، فکر کردن و عمل کردن تحت هر شرایطی با کمال آرامش و خونسردی، واقعا موفقیت بزرگی است.
توصیه آخر اینکه، روی هر تمرین آنقدر کار کنید تا مطمئن شوید که آن را به درستی انجام دادهاید و کاملا بر آن مسلط گشتهاید.
اکنون به سراغ تمرینها می رویم. ممکن است برخی از آنها آشنا یا ساده به نظر برسد، اما انجام آنها باعث می شود که قدرت تمرکز شما بیشتر شود.
موضوع مطلب :